Menu

Vitos Recept

0 Comment

Det här receptet är från en Italiensk pizzaiolo som bor i USA och driver sin Provo Pizzeria som ligger i Hollywood. Han delar med sig av tips och tricks på sin youtubekanal och det är därifrån jag fått det här receptet som faktiskt blivit ett av mina absolut favoritrecept.
Han gör riktiga Napolitanska pizzor på sin restaurang och dessa blir enormt goda.

Teknisk data

  • 60 % fuktighet
  • Total tid: 10 timmar
  • Aktiv tid: 40 minuter
  • Räcker till 8-10 pizzor
  • Maxtemperatur i ugnen

Förberedelser

Kontrollera att alla ingredienser finns hemma och förbered en plåt eller deglåda. Det är också bra att ha en degskrapa.

Det kan också vara bra att ha en våg med 0.1 gram som exakthet. 0.01 gram är ännu bättre men sådana brukar bli lite dyrare.

Viktigt

Mänden mjöl i receptet baserar sig på Italienskt Tipo ”00” mjöl vilket kan vara svårt att få tag på i Sverige. Det går att använda vetemjöl special också men då föreslår jag att man lägger till 30-40 gram mer vatten.

Recept

Receptet står i vikt. Har man inte tillgång till en våg kan man omvandla vikt till mängd. Klicka här för att få en tabell som berättar hur mycket en deciliter av respektive ingrediens väger.

 

Ingredienser Mängd Bagarens Procent
Vatten 1 liter 59 %
Salt 55 gram 3 %
Färsk jäst  10 gram 0.5 %
Mjöl 1700 gram 100 %
Olivolja 20 gram 1.2 %

Baka pizzadegen

Steg 1 – Blanda ingredienserna: Häll upp vattnet och saltet i en bunke och rör om ordentligt tills saltet är helt upplöst. Sedan är det dags att blanda i olivoljan. Häll i den i vattnet och blanda om ordentligt och försök få oljan att dela upp sig i vattnet. Blanda därefter i jästen och se till att även den är helt upplöst.

Häll 1000 gram av mjölet och mixa ihop allting stegvis till en väldigt blöt deg. Lägg därefter ut degen på bordet och häll ut resten av mjölet på bordet och knåda in resten av mjölet på bordet.

Steg 2 – knådningen: Fortsätt att knåda degen i minst 15 minuter efter att mjölet är tillagt. Degen ska vara mjuk och elastisk och inte klibba i händerna när den är klar.
Steg 3 – Jäsning: När degen är knådad är det dags för den att vila. Gör en stor boll av degen och låt den sedan vila under en fuktig handduk och låt jäsa i 60 minuter i rumstemperatur.

Steg 4 – Gör pizzabollar: Efter att degen fått vila i en timme är det dags att göra pizzabollar. Bollarna ska väga mellan 200-250 gram och längst ner i receptet finns en video över hur Vito Iacopelli själv gör degen och hur han delar upp bollarna.

Steg 5 – Andra jäsningen: När bollarna är klara lägger man dem i en plåt eller degbunke och täcker med lock eller plastfolie så tätt som man kan och låter den jäsa i 6-8 timmar till i rumstemperatur.

Steg 6 – Gör pizzan:Baka därefter ut bollarna till pizzor, ha på önskade ingredienser och in i ugnen. Klicka här för tips och råd på ingredienser på pizzan.

Nedan har ni Vito Iacopellis egna video på hur han gör deg med det här receptet. Det blir väldigt fina pizzor. Det här har som sagt blivit ett av mina favoritrecept.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *