Menu

Vitos Recept

11 Comments

Det här receptet är från en Italiensk pizzaiolo som bor i USA och driver sin Provo Pizzeria som ligger i Hollywood. Han delar med sig av tips och tricks på sin youtubekanal och det är därifrån jag fått det här receptet som faktiskt blivit ett av mina absolut favoritrecept.
Han gör riktiga Napolitanska pizzor på sin restaurang och dessa blir enormt goda.

Teknisk data

  • 60 % fuktighet
  • Total tid: 10 timmar
  • Aktiv tid: 40 minuter
  • Räcker till 8-10 pizzor
  • Maxtemperatur i ugnen

Förberedelser

Kontrollera att alla ingredienser finns hemma och förbered en plåt eller deglåda. Det är också bra att ha en degskrapa.

Det kan också vara bra att ha en våg med 0.1 gram som exakthet. 0.01 gram är ännu bättre men sådana brukar bli lite dyrare.

Viktigt

Mänden mjöl i receptet baserar sig på Italienskt Tipo ”00” mjöl vilket kan vara svårt att få tag på i Sverige. Det går att använda vetemjöl special också men då föreslår jag att man lägger till 30-40 gram mer vatten.

Om man upplever att det är svårt att få in alla 1700 gram mjöl i degen så minska mängden mjöl. Det här receptet går jättebra att göra med 1550-1700 gram mjöl.

Recept

Receptet står i vikt. Har man inte tillgång till en våg kan man omvandla vikt till mängd. Klicka här för att få en tabell som berättar hur mycket en deciliter av respektive ingrediens väger.

 

Ingredienser Mängd Bagarens Procent
Vatten 1 liter 59 %
Salt 55 gram 3 %
Färsk jäst  10 gram 0.5 %
Mjöl 1700 gram 100 %
Olivolja 20 gram 1.2 %

Baka pizzadegen

Steg 1 – Blanda ingredienserna: Häll upp vattnet och saltet i en bunke och rör om ordentligt tills saltet är helt upplöst. Sedan är det dags att blanda i olivoljan. Häll i den i vattnet och blanda om ordentligt och försök få oljan att dela upp sig i vattnet. Blanda därefter i jästen och se till att även den är helt upplöst.

Häll 1000 gram av mjölet och mixa ihop allting stegvis till en väldigt blöt deg. Lägg därefter ut degen på bordet och häll ut resten av mjölet på bordet och knåda in resten av mjölet på bordet.

Steg 2 – knådningen: Fortsätt att knåda degen i minst 15 minuter efter att mjölet är tillagt. Degen ska vara mjuk och elastisk och inte klibba i händerna när den är klar.
Steg 3 – Jäsning: När degen är knådad är det dags för den att vila. Gör en stor boll av degen och låt den sedan vila under en fuktig handduk och låt jäsa i 60 minuter i rumstemperatur.

Steg 4 – Gör pizzabollar: Efter att degen fått vila i en timme är det dags att göra pizzabollar. Bollarna ska väga mellan 200-250 gram och längst ner i receptet finns en video över hur Vito Iacopelli själv gör degen och hur han delar upp bollarna.

Steg 5 – Andra jäsningen: När bollarna är klara lägger man dem i en plåt eller degbunke och täcker med lock eller plastfolie så tätt som man kan och låter den jäsa i 6-8 timmar till i rumstemperatur.

Steg 6 – Gör pizzan:Baka därefter ut bollarna till pizzor, ha på önskade ingredienser och in i ugnen. Klicka här för tips och råd på ingredienser på pizzan.

Nedan har ni Vito Iacopellis egna video på hur han gör deg med det här receptet. Det blir väldigt fina pizzor. Det här har som sagt blivit ett av mina favoritrecept.

11 thoughts on “Vitos Recept”

  1. björn kättström skriver:

    Först vill jag tacka för den här sidan. Äntligen en vettig svensk pizza site, som saknats i många år. Har just knådat ihop min första vito-deg. Härlig deg att jobba med.

  2. Helen skriver:

    Omöjligt att knåda in 1,7 kg mjöl. Efter 30 minuter har jag fått in 1,6 kg. Har mätt exakt och kollat på filmen.

    1. Pizzaiolo skriver:

      Hej! Hur mycket vatten som mjölet tar upp skiljer mellan olika märken och sorter. Om du inte får in 1.7 kg så använd 1.6 kg om det fungerar bättre. Det viktiga är inte att följa receptet till punkt och pricka utan att få till en deg som fungerar.
      Om man tittar på de olika recepten på den här sidan så ser man att det finns en del recept men låg vätskehalt på en bit under 60 % och en del recept på en bra bit över 60 %. Kör på det som funkar bäst för dig.
      Lycka till och hoppas att du får många goda pizzor! 🙂

  3. Kalle j. skriver:

    Hur länge i ugnen?

    1. Pizzaiolo skriver:

      Hej!
      Det beror på hur varm ugnen är, om du har pizzasten och vad du har för ingredienser på. Mitt förslag är att hålla lite koll och se så att den inte blir bränd på kanterna. När kanterna är gyllenbruna, eller något mörkare än gyllenbrun brukar pizzan i regel vara klar.
      Om den fortfarande är degig i mitten när den är klar på kanterna så är mitt förslag att grädda pizzan med bara tomatsås de första minuterna och sedan lägga på resten av toppingen efter ett par minuter för att låta mitten gräddas utan en massa kall topping som förhalar gräddningen.
      Lycka till!

  4. Ninos skriver:

    Hej
    Kan man rakt av halvera detta recept och ändå få till samma resultat?

    1. Pizzaiolo skriver:

      Hej!

      Jag skulle svara ja på den frågan. Anledningen till att receptet även finns i procent är just för att man enkelt ska kunna ändra mängden och antal portioner. Det finns något fenomen som jag glömt bort vad det kallas nu men det går i alla fall ut på att större degar är bättre/blir bättre än mindre degar. Jag vet inte mycket mer än så då jag inte är bagare utan bara någon som råkar älska pizza lite för mycket 🙂

      Jag halverar ofta det här recetet och tycker inte att jag märker någon skillnad.

  5. Johan skriver:

    hej!
    kan man kör jäsningen i kylen? tänkte göra degen dagen innan

    1. Pizzaiolo skriver:

      Absolut! Det tar ganska mycket längre tid att jäsa i kylen. Men om du använder det här receptet med 10 gram jäst så skulle jag säga att de klarar sig upp till 48 timmar i kylen innan degen blir överjäst. Men att göra degen kvällen innan och låta den jäsa i kylen och sen ta fram den ett par timmar innan det är dags att baka dagen efter är inga problem.

  6. Hemmabagaren skriver:

    Kul med en svensk pizza-site! Någon som testat detta med pizzastål? Skulle överlag upskatta mer instruktioner till pizzastål, då det är långt vettigare än att används sten om man bakar hemma.

    1. manfred lindberg skriver:

      Jag har ett pizzastål på 5mm. Sätter in det i ugnen på högsta eller näst högsta falsen. Ugnen på max värme och grill i 30min. Sedan gör jag pizzan som vanligt typ ”vitos” recept som jag tycker är ett bland de bättre på denna sida. Den är klar efter 2-2,5 minuter. Fungerar otroligt bra. Får rejäl färg under och fina ”blåsor” på kanterna. Har även en ”Unni PRO” som kommer upp i 480 grader och i den blir det såklart ännu bättre med en gräddtid på ungefär 1-1,5 min. Men bakstålet var betydligt bättre än vad jag trodde.
      Mvh Manfred

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *