Menu

Frank Pinellos recept

0 Comment

Frank Pinello driver Best Pizza i brooklyn i New York. Han är dessutom programledaren i The Pizza Show som finns i flera säsonger på Youtube.

I ett av avsnitten så berättar Frank Pinello hur han tycker att man ska göra en riktig New York Style Pizza för hemmabagaren.

Teknisk data

  • Över 70 % fuktighet
  • Total tid: 60 minuter
  • Aktiv tid: 25 minuter
  • Räcker till 4 pizzor
  • Maxtemperatur i ugnen

Förberedelser

Kontrollera att alla ingredienser finns hemma och förbered en plåt eller deglåda. Det är också bra att ha en degskrapa.

Det kan också vara bra att ha en våg med 0.1 gram som exakthet. 0.01 gram är ännu bättre men sådana brukar bli lite dyrare.

Viktigt

Kom ihåg att receptet finns med bagarens procent så vill man göra en större eller mindre sats går det bra att justera mängden av alla ingredienser så länge man följer hur stora andelar det ska vara av respektive ingrediens. Använd Vetemjöl special eller durumvetemjöl till det här receptet. Det här receptet har väldigt hög vätskemängd. Tycker man att degen blir svår att hantera så kan man lägga till lite mjöl.

Recept

Receptet står i vikt. Har man inte tillgång till en våg kan man omvandla vikt till mängd. Klicka här för att få en tabell som berättar hur mycket en deciliter av respektive ingrediens väger.

Ingredienser Gram Bagarens Procent
Vatten 340 gram 71 %
Torrjäst 6 gram 1.5%
Olivolja 28 gram 6 %
Vetemjöl Special 480 gram 100 %
Salt 12 gram 2.5 %

Baka Pizzan

Steg 1 – Blanda ingredienserna: Blanda torrjästen med vattnet. Här är det viktigt att veta hur längt man tänkt jäsa degen. Vill man att degen bara ska jäsa en halvtimme så ta ljummet vatten. Har man tänkt att låta degen jästa ett dygn i kylen så ta kallt vatten. Häll upp hälften av mjölet i en skål och tillsätt det jästblandade vattnet och olivoljan och blanda ihop det med antingen en slev eller med händerna.

Steg 2 – innan knådning: När det blandats ihop till en kladdig massa så är det dags att tillsätta saltet och resten av mjölet. Blanda in saltet och mjölet ordentligt och vält ut degen på bordet och påbörja steg 3, knådningen.

Steg 3 – Knådning: En så här blöt deg kommer vara svår att hantera om man är ovan. Det går att lägga till mer mjöl om man vill men försök att knåda degen ordentligt. Knåda tills degen känns stark och elastisk. Det bör ta ca 10 minuter.När den slutat fastna i händerna är degen klar.

Steg 4 – Jäsningen: Smörj insidan av en skål med olja av valfri sort. Gör degen till en stor rund boll och lägg i skålen och täck med plastfolie. Har man använt ljummet vatten räcker det om degen jäser i ca 1 timme. Har man använt kallt vatten kan den behöva jäsa i två timmar om man har den i rumstemperatur alternativt i 24-48 timmar i kylskåp.

Steg 5 – Göra pizzabollar: När degen är färdigjäst, oavsett om man gör det 60 minuter i rumstemp eller över natten i kylskåpet så brukar jag dela upp degen i 200-250 gramsbitar och göra bollar av dem och sedan låta bollarna vila i 10 minuter innan jag bakar ut pizzan. Det här är inte nödvändigt utan man kan baka ut pizzan direkt när man delat upp den i bitar. Den tenderar dock att inte bli helt rund. När man delar upp pizzadegen i bitar blir dessa ofta lite kantiga och det syns på den färdiga produkten. Det spelar ingen roll annat än för ögat dock.

Steg 6 – Gör pizzan:Baka därefter ut bollarna till pizzor, ha på önskade ingredienser och in i ugnen. Klicka här för tips och råd på ingredienser på pizzan.

 

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *