MatGeeks Pizzarecept (45 minuter)

Det här receptet kommer från MatGeeks youtubekanal. Han har två videos där han lagar pizza och av ingredienserna att döma är det samma recept i båda filmerna. Länk till filmerna hittar ni här:
MatGeek recept 1
MatGeek recept 2.
Gillar ni matlagning och lite teori bakom det man lagar så kan jag rekommendera er att följa hans kanal. Det är bra, informativ och stundvis underhållande information man får lära sig där.
Vanligtvis är jag ganska negativ till degar som inte tillåts jäsa ordentligt. Med ordentligt menar jag uppåt 24 timmar. Men även om min filosofi är att man ska planera sin pizza i förväg och göra degen dagen innan man tänker äta pizza och då ha gott om tid att låta den mogna så måste man också vara öppen för att inte alla har samma inställning.
Därför tog det ett ganska långt tag innan jag provade MatGeeks recept och jag måste säga att det faktiskt är helt okej. Så har man inte möjlighet att förbereda degen ett dygn innan och vill slänga ihop en god pizza på bra deg bara någon timme före måltiden, ja då är det här receptet faktiskt förvånansvärt bra.
Teknisk data
- 66 % fuktighet
- Total tid: 45 minuter
- Aktiv tid: 15 minuter
- Räcker till 3-4 pizzor
- Maxtemperatur i ugnen.
Förberedelser
Se till att ha ingredienser hemma och till hands. Det här receptet är ett enkelt recept som baserar sig på vanligt vetemjöl så man behöver inte leta efter några speciella mjölsorter. Värm vattnet så det blir ljummet.
Recept
Receptet står i vikt och bagarens procent. Har man inte tillgång till en våg kan man omvandla vikt till mängd. Klicka här för att få en tabell som berättar hur mycket en deciliter av respektive ingrediens väger.
Ingredienser | Vikt | Bagarens procent |
---|---|---|
Vatten | 250 gram | 55,5 % |
Salt | 3 gram | 0, 6 % |
Olivolja | 45 gram | 10 % |
Färsk jäst | 25 gram | 5,5 % |
Vetemjöl | 450 gram | 100 % |
Socker | 4.5 gram | 1 % |
Baka Pizzadegen
Steg 1 – Blanda ingredienserna: Börja med att väga upp alla ingredienser. Lös upp jästen i det ljumna vattnet. Häll i olivoljan i vattnet. Blanda mjöl, salt och socker och häll i det i vattnet.
Steg 2 – knådningen: Blanda ordentligt och knåda till degen är slät och inte klibbar.
Steg 3 – Vila degen: Täck skålen med plastfolie eller lock och låt den vila i 5-6 minuter.
Steg 4 – Andra knådningen: Ta ut degen ur skålen och knåda igenom den ordentligt igen.
Steg 5 – Jäsningen: Lägg tillbaka degen i bunken och täck med en fuktig handduk. Låt jäsa tills den nått dubbel storlek. Lite beroende på hur varmt det är och hur mycket jäst man hade i så tar det mellan 30-60 minuter
Steg 6 – Gör pizzan: Ta ut degen ur bunken och dela upp den i 3-4 jämnstora bitar. Rulla bitarna till bollar och antingen så kavlar man sedan ut dem, eller låter dem vila ett par minuter och man kan sedan trycka ut dem med händerna som man ”ska” göra med riktiga pizzor.
På med toppingen man vill ha och in i ugnen på högsta möjliga värme, under förutsättning att ugnen inte når över 480 grader. Klarar den sådana temperaturer så sätt den på 480, annars bara maxtemp som brukar ligga på runt 250-300 grader på vanliga ugnar.
Matgeek och Paolo Roberto
Johan ”Matgeek” Hedberg har släppt ett youtubeklipp där han besöker Paolo Robertos restaurang Pane Fresco i Stockholm. I klippet nedan ställer han frågor från sina tittare till Paolo Roberto. Det är ett ganska bra och intressant klipp för den som tycker om pizza och vill ha lite mer information. Jag håller med om det mesta som Paolo säger även om vi glider isär lite i vissa frågor. I vilket fall som helst så är det ett intressant klipp för pizzaälskare.
Har man inte provat en äkta napolitansk pizza så kan man åka till Pane Fresco och få göra det. Det är så stor skillnad från den vanliga kvarterspizzan vi är vana vid i Sverige att det nästan är en förolämpning att kalla båda rätterna för pizza då de skiljer så mycket.
Precis som Paolo säger i klippet så är råvarorna på en äkta napolitansk pizza noga utvalda för att hålla bästa kvalitet. På den genomsnittliga kvarterspizzan är det nästan raka motsatsen.
Del två med Paolo Roberto
I den andra delen an Johan Hedbergs besök på Pane Fresco visar Paolo Roberto hur man bakar en riktig napolitansk pizza. Glöm inte att prenumerera på Matgeeks youtube-kanal för flera matiga videos.