Menu

Gör perfekt pizza i hemma-ugn

0 Comment

Ska man göra riktigt bra pizza så behöver man ordentligt med värme i ugnen. Svenska pizzerior brukar ligga på runt 300-350 grader medan äkta napolitansk pizza ska gräddas i 480 grader. En vanlig ugn man har hemma brukar sträcka sig till 250 eller 275 grader.

Det fattas helt enkelt en del värme för att få en riktigt bra pizza.

Pizzaiolon och youtubern Vito Iacopelli har delat med sig av några tips som gör riktigt bra även i en vanlig ugn.

Teknisk data

  • 66 % fuktighet
  • Total tid: ca 10 timmar
  • Aktiv tid ca 40 minuter
  • Räcker till: ca 80 pizzor
  • Maxtemperatur i ugnen

Förberedelser

Kontrollera att alla ingredienser finns hemma och förbered en plåt eller deglåda. Det är också bra att ha en degskrapa.

Det kan också vara bra att ha en våg med 0.1 gram som exakthet. 0.01 gram är ännu bättre men sådana brukar bli lite dyrare.

För extrainstruktioner titta på den här videon som receptet är taget från.

Recept

Receptet står i vikt. Har man inte tillgång till en våg kan man omvandla vikt till mängd. Klicka här för att få en tabell som berättar hur mycket en deciliter av respektive ingrediens väger.

Ingredienser Mängd Bagarens Procent
Vatten 1 liter 66 %
Salt 25 gram 1,6 %
Torrjäst  5 gram 0.3 %
Mjöl 1500 gram 100 %
Olivolja 50 gram 3,3 %
Honung 5 gram 0,3 %

Baka pizzadegen

Steg 1 – Blanda ingredienserna: Häll upp vattnet i en bunke. Vattnet ska vara i rumstemperatur. Blanda i torrjästen och rör runt tills jästen löst sig. Tillsätt honungen och rör runt så att allting löser sig. Sockret i honungen hjälper jästen att komma igång.

Steg 2 – Första delen mjöl: Tillsätt 1 kg av mjölet och rör runt i ungefär 5 minuter så att mjölet tas upp av vattnet. 

Lägg därefter en handuk över degen och låt den vila i 1 timme.

Steg 3 – Blanda resten av ingredienserna: Mjöla bänken och lägg ut degen på bänken och tillsätt resten av mjölet, saltet och olivoljan och blanda ihop alla ingredienser. Det här går lika bra att göra i en bakmaskin om man har tillgång till en sådan.

Steg 4 – Knåda degen och andra jäsningen: Knåda degen tills den är slät och inte fastnar på händerna. Gör en stor degboll, smörj lite olivolja på toppen och täck med handduk eller plastfolie och låt den jäsa en timme till.

Steg 5 – Gör pizzabollar: Gör pizzabollar av degen och lägg på en plåt eller i bunke och täck med lock eller plast. Låt jäsa i ytterligare 6 till 8 timmar i rumstemperatur. Går också att jäsa i kylen i 24 timmar.

Steg 6 – Gör pizzan:Baka därefter ut bollarna till pizzor, ha på önskade ingredienser och in i ugnen. Klicka här för tips och råd på ingredienser på pizzan.

Gör en bättre pizza i din vanliga ugn

Steg 1: Värm upp ugnen: Sätt ugnen på maxvärme. Har du en pizzasten så ska den också värmas upp i minst 30 minuter.

Steg 2: Förbered pizzan: Ta fram degen och baka ut den som vanligt.

Steg 3: Toppingen del 1: Ha bara på lite tomatsås på pizzan och pensla försiktig kanten med lite olivolja.

Steg 4: Grädda pizzan del 1: Stoppa in pizzan med bara tomatsås i ugnen i ungefär 2 minuter.

Steg 5: Toppingen del 2: Ta ut pizzan efter två minuter och ha på resten av toppingen och stoppa sedan tillbaka den i ugnen.

Steg 6: Grädda pizzan del 2: Låt pizzan gräddas ytterligare några minuter tills den har fått en fin färg på kanterna och osten är smält.

Steg 7: ÄT!

All topping på en pizza tar värme och energi från degen och försämrar gräddningen när ugnen inte är tillräckligt varm. Att låta degen gräddas med bara tomatsås gör att du får en fin deg som får en bättre gräddning än om man har ingredienser som kyler ner.

Vill ni hellre se instruktioner på hur det här går till än att läsa så kan ni kolla in Vito Iacopellis video där han går igenom processen.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *