Menu

Svensk pizza

0 Comment

Den här degen påminner väldigt mycket om de man får på pizzerior i Sverige. Den är stark och spänstig men inte lika luftig som de napolitanska degarna. Pizzan blir väldigt god. Bra tuggmotstånd och mycket krispig utan att för den delen bli för hårt.

Teknisk data

  • 65 % fuktighet
  • Total tid: 5 timmar i rumstemp/24 timmar i kyl
  • Aktiv tid: 30 minuter
  • Räcker till 4 pizzor
  • Maxtemperatur i ugnen.

Förberedelser

Se till att ha ingredienser till hands. Det här receptet är baserat på två olika mjölsorter. Ett Tipo ”00” och ett vanligt vetemjöl. Har man inget tipo ”00” så går det bra att bara använda vetemjöl. Värm vattnet till ungefär 30 grader.

Recept

Receptet står i vikt. Har man inte tillgång till en våg kan man omvandla vikt till mängd. Klicka här för att få en tabell som berättar hur mycket en deciliter av respektive ingrediens väger.
 

Ingredienser Mängd
Vatten 400 gram
Salt 16 gram
Olivolja 8 gram
Torrjäst 4 gram
Vetemjöl 305 gram
Tipo ”00” 305 gram

Baka Pizzadegen

Steg 1 – Blanda ingredienserna: Börja med att väga upp alla ingredienser. Blanda sedan mjöl och salt. Kom ihåg att om möjligt använda hälften vetemjöl och hälften Tipo ”00”. Blanda jästen, olivoljan och det ljumna vattnet. Häll i mjöl och saltmixen och börja blanda.

Steg 2 – knådningen: Knåda degen i bunken i 3-5 minuter så att ingredienserna blandas ordentligt. Forma degen till en boll.

Steg 3 – Vila degen: Täck skålen med plastfolie eller lock och låt den vila i 15 minuter.

Steg 4 – Andra knådningen: Ta ut degen ur skålen och knåda den i 3-5 minuter på bänken.

Steg 5 – Göra bollar: Efter andra knådningen är det dags att göra bollar. Dela upp degen i 4 lika stora delar. Rulla delarna till fyra bollar. Smörj en plåt eller en skål med lite olivolja. Täck med plastfolie eller lock och låt degen vila i 3-5 timmar i rumstemperatur eller minst 24 timmar i kylskpåp. Degen håller 3-5 dagar i kylskåpet. Om man förvarar degen i kylskåpet så ta fram den 40-50 minuter innan den ska användas så den hinner nå rumstemperatur innan den skak nådas ut.

Steg 6 – Gör pizzan:Baka därefter ut bollarna till pizzor, ha på önskad topping och stoppa in i ugnen som ska vara på maxtemperatur.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *