Menu

Mäta upp små mängder jäst

0 Comment

Många av pizzarecepten har väldigt lite jäst. Anledningen är att lång jäsning tar fram mycket smaker i degen och den blir helt enkelt godare om den får jäsa länge. Eftersom man inte vill att degen ska jäsa för mycket och kollapsa måste man därför ha väldigt liten mängd jäst. Att jäsa i kylskåpet är också en bra metod eftersom kylan saktar ned jäsningsprocessen avsevärt.

Det är anledningen till att vi vill ha så lite jäst i många av recepten, helt enkelt för att degen inte ska överjäsa. Så hur ska man göra för att mäta upp rätt mängd jäst om man inte har en brevvåg med exakthet på en tiondels gram?

Det finns några smarta metoder för att få fram rätt mängd jäst även om man inte har någon våg. Det kanske enklaste sättet är att blanda ut en mängd jäst med vatten först. Låt oss till exempel anta att vi inte har någon våg alls utan bara ett de vanliga köksmåtten, deciliter, matsked, tesked och kryddmått.

Lös upp jäst i vatten-metoden

Säg att det i receptet står 0,5 gram jäst och vi inte har någon möjlighet att mäta det. Då kan vi ta en förpackning med färsk jäst som väger 50 gram. Lös upp hela jästen i en 5 deciliter vatten. Är det helt upplöst och blandad med vattnet så vet vi att eftersom vi har 50 gram jäst i 500 gram vatten så har vi 5 gram jäst i 50 gram vatten och i 5 gram vatten har vi 0,5 gram jäst. vi har 10 gram jäst per deciliter vatten. Så ska vi ha till exempel 0,5 gram jäst så får vi ta 5 milliliter vatten. Vilket passande nog är 1 tesked. Vi tar då bort en tesked vatten från receptet och häller i en tesked av vatten och jästblandningen. På så sätt har vi fått exakt rätt mängd vatten och jäst utan att ha en våg.

Skulle vi istället behöva 0,7 gram jäst så blir det då 7 milliliter vatten och det skulle innebära att vi får ta 1 tesked och 2 kryddmått.

  • 1 kryddmått = 1 milliliter
  • 1 tesked = 5 milliliter
  • 1 matsked = 15 milliliter

Tårtbitsmetoden

Den här metoden är mycket mindre exakt än att mäta med vatten. Den är dessutom bäst när man faktiskt har en våg som klarar några grams noggrannhet så man kan mäta upp 5 gram men att den inte klarar av 0,5 gram. Det man kan göra då är att man mäter upp 5 gram jäst (det går så klart att göra med 50 gram också om man nu inte har någon våg och inte vill använda lös upp jäst i vatten-metoden) och sedan tar man en bred kniv eller sin degskrapa eller liknande och pressar på jästen så att den blir platt. Den kommer också naturligt att bli ganska rund när man pressar på den. Man tar då och och gör ett tvärsnitt över jästen på höjden och diagonalen. Man har då fått 4 tårtbitar. Tog man ett helt paket med 50 gram jäst väger varje tårtbit 12,5 gram. Lyckades man väga upp 5 gram så väger varje bit ungefär 1,25 gram.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *