Menu

Pizzasallad

Svenskar älskar att ha sallad till sina pizzor och inte vilken sallad som helst utan pizzasallad. Det fina med pizzasallad är att det är enormt enkelt att göra. Det tar inte speciellt lång tid men det kräver dock lite planering för en riktigt bra och god pizzasallad behöver stå och gotta till sig i kylskåpet ett dygn, gärna mer. Så även om det går väldigt fort att göra den så är det bra att planera i förväg så den hinner stå och i kylen i minst ett dygn och bli riktigt god.

Det fina med det här är att de flesta recept på pizzadeg som jag förespråkar ska jäsa i ungefär ett dygn. Så passar man på att göra pizzasalladen i samband med att man förbereder degen så är båda klara samtidigt och man får då en riktigt härlig svensk pizzasallad till sin pizza.

Förberedelser

Se till att ha ett huvud vitkål, olivolja, vitvinsvinäger, salt, peppar och oregano. Det här receptet är hur jag föredrar min pizzasallad. Välj själv vilka ingredienser som passar dins mak och prova dig fram. Man vill gärna mjuka upp vitkålen ordentligt. Jag brukar göra det genom att skålla vitkålen men man kan slå den med en mortel för att mjuka upp den eller att knåda den. Det enklaste sättet att strimla kålen är med en mandolin men det går också bra att använda en osthyvel eller matberedare. Vitkålen mjuknar ju längre den ligger i vinäger och oljeblandningen men jag brukar ändå skålla min vitkål för att påskynda processen lite. Pizzasalladen håller sig sen ungefär en vecka i kylskåpet.

Recept

 

Ingredienser Mängd
Vitkål 1 vitkålshuvud
Salt 6 teskedar
Svartpeppar 2-4 matskedar
Olivolja 1 deciliter
Vitvinsvinäger 1 deciliter
Oregano 4 matskedar
Honung 1-2 matskedar

 

Gör Pizzasalladen

 

Steg 1 – Strimla kålen: Börja med att riva kålen med antingen en mandolin, osthyvel eller matberedare. De olika metoderna ger olika strimlor av vitkålen, använd den metod du tycker är bäst. Jag använder en mandolin.

Steg 2 – Skålla kålen: Koka upp vatten. Lägg den strimlade vitkålen i en bunke och häll i det kokande vattnet. Låt det ligga 2 minuter. Sila bort vattnet med ett durkslag.

Steg 3 – Mät upp ingredienserna: Mät upp Olivolja och vitvinsvinäger i två skålar. Mät upp salt, peppar, oregano och honung.

Steg 4 – Blanda ingredienserna: Häll i olivolja, vitvinsvinäger, oregano, salt, peppar och honung i skålen med vitkålen. Rör runt ordentligt.

Steg 5 – Låt den goa till sig: Nu är pizzasalladen nästan klar. Täck bunken med lock eller plastfolie och stoppa in i kylen. Låt den ligga. Den är redo att börja äta efter 3-4 timmar men ju längre den ligger desto godare. Bästa är att förbereda pizzasalladen dagen innan så att den får ligga i kylen i 24 timmar. Det fina med det är att de flesta bra pizzadegar ska göras ungefär 24 timmar innan man tänker äta också så det är väldigt enkelt att förbereda pizzasalladen i samband med att man gör pizzadegen. Så är allt klart samtidigt dagen efter när man ska äta.