Menu

Pizzeria-Pizza

4 Comments

Det här receptet är väldigt likt det man får på den genomsnittliga pizzerian i Sverige. Om man jämför med många andra recept så har den här lite mindre salt än normalt men avsevärt mycket mer olja. Det gör degen lite mer lättarbetad och lite mer elastisk.Den här degen ska kalljäsa i minst 24 timmar så förbered degen 1-3 dagar innan den är tänkt att ätas. Det går att frysa in färdigjäst deg i upp till tre månader ungefär.

Teknisk data

 • 61 % fuktighet
 • Total tid: 24 timmar
 • Aktiv tid: 30 minuter
 • Räcker till 4 pizzor
 • Maxtemperatur i ugnen

Förberedelser

Inhandla alla ingredienser och se till att ha en våg till hands, alternativt decilitermått och mina instruktioner till hur man mäter upp jäst om man inte har en våg färskt i minnet.

Viktigt

Det här receptet baserar sig på vanligt vetemjöl. Tyvärr kan vanligt vetemjöl skilja rätt mycket i kvalitet av någon märklig anledning och vattenmängden i receptet är därför lite godtycklig. Man kan lägga till 10-20 gram vatten i receptet utan att det blir några jättestora förändringar. Jag försöker att hålla mig till receptet men ibland blir det helt enkelt för torrt trots den stora mängden olja.

Recept

Receptet står i vikt och bagarens procent. Har man inte tillgång till en bra våg kan man omvandla vikten till mängd i volym. Klicka här för att få en tabell som berättar hur mycket en deciliter av respektive ingrediens väger. Glöm heller inte att det finns några tips på hur man kan mäta upp väldigt små mängder jäst när man inte har någon bra våg.

Ingredienser Mängd Bagarens Procent
Vatten 300 gram 54 %
Salt 10 gram 1,9 %
Färsk jäst  3 gram 0,53 %
Mjöl 560 gram 100 %
Olivolja 42 gram 7,5 %

Baka pizzadegen

Steg 1 – Blanda ingredienserna: Lös upp saltet i vattnet och tillsätt olivoljan. Lös därefter upp jästen och när den är helt upplöst är det dags att blanda i mjölet. Börja knåda ihop allting till en enhet och när allt mjöl är fast i degen är det dags att ta ut den på bordet och börja knåda.

Steg 2 – knådningen: Trots att den här degen har ganska hög fuktighet tycker jag att den ofta känns ganska hård. Tror att det beror på den skiftande kvaliteten i vanligt vetemjöl. Ju torrare en deg känns desto viktigare är det att den knådas ordentligt. Känns degen lite kompakt så lägg några minuter extra på att knåda så att degen blir riktigt slät och fin. Det kan vara smart att knåda degen i 5 minuter och sen låta den vila 5-10 minuter under en fuktig bakduk och sedan fortsätta att knåda i 15 minuter till. Det är inte alltid det behövs men det är ett bra tips om man tycker att degen känns lite för hård och torr.

Steg 3 – Gör pizzabollar: När degen känns slät och genomarbetad så dela upp den i fyra lika stora delar på ca 225-230 gram styck. Vik in kanterna ett par gånger tills bollen känns slät på ovansidan.

Steg 4 – Jäsning: Lägg därefter bollarna på en plåt och täck med plastfolie eller i smålådor med lock. Jag har köpt en helt bunt med plastlådor på ClasOhlson på 0,5 liter. Lådorna kostar 15 kr inklusive lock så det är inte så dyrt. Dessa är perfekta att låta degarna jäsa i.

Låt degen jäsa minst 24 timmar i kylskåpet. Den kan gärna få jäsa längre också. Klarar sig upp till 3 dagar i kylen och man kan även stoppa in dem i frysen efter 24 timmar. De kan vara frysta i upp till 3 månader.

Steg 5 – Värm degen: Ungefär 30-50 minuter innan det är dags att baka pizzan ska man ta ut degen ur kylen och låta den värmas långsamt i rumstemperatur. Det går att baka ut degen när den är kall också men den blir lite lättare att hantera om man låter den värmas i rumstemperatur först.

Steg 6 – Gör pizzan:Baka därefter ut bollarna till pizzor, ha på önskade ingredienser och in i ugnen. Klicka här för tips och råd på ingredienser på pizzan.

 

4 thoughts on “Pizzeria-Pizza”

 1. Bo skriver:

  Hej
  Undrar över följande:
  – Hittade igen temperaturangivelse på vattnet man ska lösa jästen i, kallt/varmt?
  – Ska inte degen jäsa alls i rumstemperatur innan kalljäsningen. Min egen deg verkar har svårt att komma igång med jäsningen. Jag har dock extremt kallt i mitt kylskåp.

  1. Pizzaiolo skriver:

   Hej! Tack för din fråga! Vill man ge degen en liten skjuts i jäsningen kan man ta fingervarmt vatten eller ljummet vatten att lösa jästen i. Har man väldigt kallt i kylen så kommer jäsningen att saktas ned väldigt mycket. I sådana fall kan man låta degen komma igång lite först. Jag brukar alltid stoppa in degen direkt i kylen. Om jag ser att den inte jäst så mycket tar jag fram den flera timmar innan det är dags att laga maten så att den ska få jäsa snabbare i slutet.
   Men testa gärna att låta den jäsa först och sedan stoppa in i kylen. Det borde fungera 🙂

 2. Danne skriver:

  Tack för en underbar sida! Jag kommer nog att ha en del frågor vad det lider antar jag. 😉

  1. Pizzaiolo skriver:

   Det är bara att säga till om du har några funderingar! Så hoppas jag att jag kan vara till hjälp 🙂

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *