Menu

Pizza på 60 minuter

2 Comments

Det här är ett perfet recept om man bestämmer sig för att äta pizza samma dag och inte har tid att göra en deg som ska jäsa i 24 timmar. Det tar bara drygt en timme från att man börjar göra degen till pizzan är redo att skickas in i ugnen. Ett snabbt gott och enkelt recept.

Teknisk data

  • 62 % vätskemängd
  • Total tid: 1 timme
  • Aktiv tid: 20 minuter
  • Räcker till 2-3 pizzor
  • Maxtemperatur i ugnen

Förberedelser

Se till att ha alla ingredienser och värm upp vatten till 35-37 grader.

Recept

Receptet står i vikt. Har man inte tillgång till en våg kan man omvandla vikt till mängd. Klicka här för att få en tabell som berättar hur mycket en deciliter av respektive ingrediens väger.

Ingredienser Mängd
Vatten 300 gram
Salt 10 gram
Färsk jäst 50 gram
Vetemjöl special 300 gram
Durumvete 180 gram

 Baka pizzadegen

Steg 1 – Blanda ingredienserna: Blanda saltet och vetemjölet. Lös upp jästen i det 35-37 gradiga vattnet. Tillsätt därefter vetemjöl- och saltblandningen.

Steg 2 – knådningen: Knåda degen till den är slät och elastisk. Det bör ta 5-10 minuter.

Steg 3 – Jäsning: Låt degen jäsa under en fuktig duk i ca 40 minuter.

Steg 4 – Gör pizzan: Dela upp degen i 2-3 lika stora delar. Kavla ut och garnera pizzan.Stoppa in högt upp i ugnen på maxvärme.

Klicka här för tips och råd på ingredienser på pizzan.

2 thoughts on “Pizza på 60 minuter”

  1. rzl skriver:

    Hej! I receptet står det inget om olja, men i instruktionerna står det att man ska tillsätta olja. Hur mycket olja ska det vara? 🙂

    1. Pizzaiolo skriver:

      Hej!
      Det var ett slarvfel från min sida. Jag har editerat sidan så att oljan är borta ur instruktionerna. Om man vill tillsätta olja så brukar jag rekommendera att ha ungefär 1 % i förhållande till mjölmängden. Så i det här fallet ungefär 5 gram olja.

      Egentligen behöver man inte olja i pizzadegen men det kan vara kul att inkludera det eftersom det dels ger lite smak men sen hjälper också oljan i degen till att ge en finare gyllenbrun kant på pizzan.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *