Vad ska jag ha på min Pizza?
Inför Toppingen
I Sverige så kan man enligt traditionen slänga på lite vad som helst på en pizza innan man skickar in den i ugnen. På Margheritan som den äkta napolitanska originalpizzan så får man endast lägga på tomatsås, ost, basilika och olivolja på innan den ska in i ugnen. Vill man lägga på andra saker så gör man det efteråt. Jag tyckte till en början att det där var en ganska löjlig inställning men det är inte så tokigt egentligen. Vill man ha på fin parmaskinka eller liknande så gör det sig faktiskt bättre att lägga på den efter då den i mångt och mycket förstörs i ugnen. Vill man göra oxfilé-pizza så steker man oxfilén i önskad stekgrad och storlek på spisen och garnerar sedan pizzan med bitarna när den är klar.
Vill man lägga på andra saker på pizzan innan man stoppar in den i ugnen så för all del, gör det. Problemet är dock att vanliga ugnar som vi har i Sverige inte klarar att bli så varma som en riktig vedeldad ugn ska vara. Man brukar säga att en vedeldad ugn ska vara runt 480 grader varm medan vanliga ugnar vi har i Sverige vanligtvis går upp till 250 eller 275 grader. Det fattas lite värme med andra ord och det gör att pizzan inte gräddas så fort som man egentligen vill och har man för mycket topping på innan man stoppar in den i ugnen så riskerar man att degen inte gräddas ordentligt och kan bli mjuk och inte så där härligt krispig som man vill ha den.
Toppingförslag
Det finns egentligen ingen regel som säger vad man får och inte får lägga på pizzan utan det är en smakfråga. Därför tänkte jag egentligen inte skriva om några specifika pizzavarianter som Vesuvio, Orientale osv som vi hittar på de svenska pizzeriorna utan istället diskutera lite kring vad man lägger på pizzan, och sedan är det upp till er själva att göra en pizza som passar just er perfekt och som ni uppskattar maximalt.
Tomatsås
Tomatsås kan låta enkelt men det går att variera i oändlighet. Ett vanligt sätt när man gör pizza hemma är att man köper krossade eller passerade tomater, kokar upp dessa tillsammans med salt, peppar, olja, vitlök, oregano och/eller basilika. Det blir en jättegod tomatsås men det är lite onödigt jobb enligt mig.
På napolitanska pizzor använder man i stort sett uteslutande hela skalade tomater som man sedan krossar med händerna. Det ska inte vara en helt jämn och slät sås utan det får gärna vara lite tomatbitar i. Krossar man tomaterna med händerna tills det inte finns något mer att krossa så kommer det fortfarande att vara en del småklumpar i såsen. Sedan har jag även i lite salt men inget mer.
Jag kryddar inte tomatsåsen mer än så av den enkla anledningen att om vitlök inte passar till pizzan jag ska göra så är det svårt att bli av med den om den ligger i såsen. Vill jag ha vitlök kan jag enkelt skiva eller pressa en eller ett par skivor och ha på pizzan istället. Dessutom är det enklare att ta skalade hela tomater, mosa dessa med händerna och ha i lite salt än att koka upp en sås och ha i massor med ingredienser. Det är helt enkelt mycket skrik för lite ull att göra det enligt mig. Det blir gott, men det blir lika gott att ta skalade tomater och sedan ha på ingredienserna man vill ha på pizzan.
Kom också ihåg att man absolut inte behöver ha tomatsås på pizzan. Det går jättebra att ta bort den och ha på något annat istället. Krämer av olika slag är ett populärt alternativ till tomatsås.
Ost
Även här kan man variera till nästan oändlighet. På svenska pizzerior är det vanligast att man får gräddost eller Goudaost. För inte allt för länge sedan var det nästan uteslutande Västerviks Gräddost som serverades på pizzerior men den osten har fått ge plats åt billigare gräddostar och andra ostar som inte alls håller någon vidare kvalitet.
Jag gillar mozzarella bättre eftersom den har ett lite mer klassiskt pizzaost-beteende. Med det menar jag att den är elastisk och när man tar en pizza-slice så kan det bli långa osttrådar mellan pizzan och den bit man precis tagit. Däremot så kan mozzarella ensamt bli ganska smaklöst.
Utöver det så köper jag också ofta en ganska rejält lagrad ost som jag finriver på pizzan för att ge en lite starkare ostkaraktär till pizzan. Så färsk mozzarella som man river av bitar från och lägger på pizzan och sen strö ett tunt lager med finriven lagrad ost ger en bra karaktär. Mina bästa tips här är att antingen riva på lite västerbottenost. Var försiktig att inte ta för mycket så att det tar över smaken helt men lite västerbottenost på pizzan är enormt gott. Man kan också finriva lite parmesan för att få en riktigt god smak. När jag vill göra en riktigt riktigt god pizza så river jag Västerviks Gräddost (som tyvärr är svår att få tag på) och blandar i ungefär 15 % västerbottenost i det och har på pizzan. Det är en väldigt bra kombination.
Med det sagt så vill jag ändå påpeka att har man ont om idéer så kan man riva ner vanlig hushålls- eller prästost och ha på pizzan. Det blir förvånansvärt gott även det.
Svamp
Champinjoner är en vanlig topping på pizza i Sverige. Champinjoner är billigt och gott så det blir ett bra och enkelt val av topping. Har man möjlighet kan man däremot ge sig ut i skogen och plocka kantareller på hösten. Dessa är fantastiskt goda att ha på pizzan. Det finns egentligen inte någon regel med vad man får ha för svamp på pizzan. Tycker man att den är god är det bara att lägga på. Även om man bara har torkade kantareller så kan man få till det bra på pizzan. Blötlägg dem en halvtimme innan pizzabaket så det mjuknar och drar åt sig vatten. Man kan sen bryna dem hastigt i en stekpanna med smör och lite vitlök innan man lägger dem på pizzan.
Skinka
Inte heller här finns det några regler. Det man tycker är gott lägger man på pizzan. Däremot är det bra att komma ihåg att alla skinka passar inte att ha i ugnen. Köper man någon vanlig påläggsskinka så kan man ha med den i ugnen men lite mer exklusiva skinksorter som prosciutto bör man lägga på efter att pizzan gräddats färdigt då det inte klarar av så lång tid i en så varm ugn. Här kan det faktiskt vara värt att lägga lite pengar på att få en bra skinka. Det blir helt enkelt godare.
Många pizzerior brukade använda bayonneskinka som är en väldigt bra pizzaskinka. Den gör sig bäst som tunna fyrkanter man lägger på pizzan. En del pizzerior har också strimlad skinka men den brukar bestå av någon variant av pressad pizzaskinka. Exakt vad det är vet jag inte men det känns inte som det är de finaste bitarna av grisen i alla fall, det är ett som är säkert.
Annat Kött
Vill man göra en oxfilépizza eller ha på någon annan typ av kött än skinka så är det oftast smartast att steka köttet i stekpannan och sedan lägga på det på pizzan efter gräddningen. Köttbitar tar längre tid att få redo än resten av pizzan och det är svårt att få det bra om man ska försöka grädda köttet på pizzan i ugnen.
Har man köttfärs på pizzan så kan det gå bra att köra små köttfärsklumpar och lägga råa på pizzan utan att det förstör någonting. Köttfärsen blir klar snabbt i ugnen.
Kebabpizza
Egentligen var kebabpizzan tänkt att nämnas under annat kött men den förtjänar faktiskt en egen avdelning då det enligt onlinepizza.se är Sveriges mest populära pizza. Här går det att göra en väldigt enkel variant likväl som det går att nörda ner sig ordentligt och göra avancerade metoder för att få den perfekt. Jag brukar hamna lite mitt emellan. Oftast när jag ska göra kebabpizza så köper jag fryst kebab eller åker till mitt lokala kebabhak och köper bara en del kebab. Helst ska man ju göra kebaben själv hemma för att den ska bli riktigt bra och dessutom betydligt fräschare än den man köper någon annanstans.
Till en början brukade jag också köpa kebabsåsen från kebabhaket men nu på senare tid så har jag börjat få rätt bra ordning på mina hemgjorda såser så jag gör nu dessa själv istället. Recept på både stark och mild kebabsås kommer inom kort att finnas i menyn.
När man gör kebabpizza är det viktigaste att tänka på att man har på tomat, ost och lök innan pizzan åker in i ugnen och sedan har man på kebabköttet när den kommit ut. Kebabköttet steker man på ett par minuter medan pizzan är i ugnen så att det är varmt och gott när man lägger det på pizzan. Sist lägger man på Kebabsåsen.
Vegetariska Ingredienser
Det blir mer och mer vanligt att människor väljer bort kött från sin kost. Det finns många olika varianter här och en del äter fisk och skaldjur medan andra strikt håller sig borta från mat som varit levande. Eftersom det finns så många olika varianter är det svårt att skriva något som inkluderar alla, ett sådant inlägg hade också blivit oändligt långt. Med det sagt så finns det enormt mycket härliga ingredienser att lägga på pizzan om man inte vill ha kött. Även här är det en smakfråga.
Många ingredienser förbereds med fördel separat och läggs på pizzan efter att den är klar. Några givna exempel är till exempel Ruccola som inte alls blir bra om man har med den i ugnen, men som är extremt gott att lägga på pizzan efteråt och ringla på lite olivolja. Äter man honung är det också väldigt gott att ringla på pizzan.
På svenska pizzerior finns ofta pizzor med skivad banan och curry på. Det är en jättegod kombo som man absolut kan prova. Vill man ha lite nyttigare så kan man ha göra små stavar av stjälken på broccoli och lägga på, eller varför inte ta småbitar från kronan av broccolin och lägga på. Den blir krispig och god när den får vara i ugnen på hög värme ett par minuter.
Det finns inga gränser. Man kan ha på vad som helst på en pizza och man ska aldrig känna sig begränsad för att man väljer att inte äta vissa saker. Det finns så mycket gott att ha på en pizza att variationen är näst intill oändlig. Till exempel, vad tror ni om en pizza där man har på tomatsås, tärnad morot och rödbeta. På det lägger man kantareller frästa i vitlök och skickar in i ugnen för gräddning. När den kommer ut lägger man upp skivad avokado, ruccola, babyspenat, pinjenötter och slutligen ringlar lite olivolja över.
Tipsa mig om Topping
Har ni någon egen pizzavariant som ni vill tipsa mig om? Skriv en kommentar eller maila till kontakt@alltompizza.se. Jag tar med glädje emot alla tips och råd jag kan få för att variera min pizza ytterligare. I synnerhet pizzor som är lite energisnåla och innehåller mycket grönsaker. Även om jag älskar den traditionella pizzan med massor av ost och skinka så är det inte hållbart att äta det 5 gånger i veckan. Därför tar jag med glädje emot recept där man lagt lite mer tanke bakom hälsoaspekten och gör en pizza med mer grönsaker.
Ciao!
Jag har pressat vitlök och blandat med olja som jag smörjer plåten med. Då får du en fin vitlökssmak på brödet som inte drar iväg allt för mycket, beroende på om man vill eller inte. Sen kan du prova att steka färsk chilli (hela) i olja och lite smör (i stek panna) tills de blir lite brända och mjuka. Stö över salt på dem och lägg på pizzan. Se till att göra lite hål med en gaffel på dem innan du steker dem så att de inte går sönder då det kan skvätta lite olja. Grymt gott !!
Forza Juve!
Hur mycket tomatsås på ytan (per cm2 tex.) för en napolitansk pizza?
Hej!
Här kör vi mycket med citron på pizza! Skalad citron skuren i tunna skivor. Fantastiskt gott tillsammans med färska räkor, rökt lax eller löjrom . Citronen ska med i ugnen och bli lite söt, lax och löjrom läggs med fördel på efteråt.
Tänk vilken tur att den här hemsidan finns!
Pedagogiska förklaringar och riktigt riktigt riktigt BRA recept. Otroligt nöjd över att ha hittat hit🙏.
Ett tips från mig(som eventuellt får pizzagudar att vrida sig i graven) är att skippa osten. Jag gör det av den enkla anledningen; jag inte tycker om ost.
MEN testa utan, smakerna blir höga och rena, det smakar så mycket mer, texturen blir trevlig och pizzan ser dessutom väldigt aptitlig ut. Topping kan man ta det man gillar. Jag brukar göra med en egen tomatsås, schalottenlök, färsk chili, lite finhackad vitlök samt ringla lite olivolja över innan gräddningen. Efteråt så strör jag parmaskinka, färsk basilika och nymald svartpeppar + flingsalt på pizzan🙂.
Mvh Karin
Västerviks gräddost. Har en grym smak som andra billigare gräddostar inte har, st olofs osv. Fan när ja växte upp tidigt 90tal använde dom flesta Västerviks gräddost. Det närmaste ja hittat i butik som är likvärdig är Åseda eller boxholm Caroline ost.