Pizza på 60 minuter
Det här är ett perfet recept om man bestämmer sig för att äta pizza samma dag och inte har tid att göra en deg som ska jäsa i 24 timmar. Det tar bara drygt en timme från att man börjar göra degen till pizzan är redo att skickas in i ugnen. Ett snabbt gott och enkelt recept.
Teknisk data
- 62 % vätskemängd
- Total tid: 1 timme
- Aktiv tid: 20 minuter
- Räcker till 2-3 pizzor
- Maxtemperatur i ugnen
Förberedelser
Se till att ha alla ingredienser och värm upp vatten till 35-37 grader.
Recept
Receptet står i vikt. Har man inte tillgång till en våg kan man omvandla vikt till mängd. Klicka här för att få en tabell som berättar hur mycket en deciliter av respektive ingrediens väger.
Ingredienser | Mängd | Bagarens Procent |
---|---|---|
Vatten | 300 gram | 62,5 % |
Salt | 10 gram | 2 % |
Färsk jäst | 50 gram | 10 % |
Vetemjöl special | 300 gram | 62,5 % |
Durumvete | 180 gram | 37 % |
Baka pizzadegen
Steg 1 – Blanda ingredienserna: Blanda saltet och vetemjölet. Lös upp jästen i det 35-37 gradiga vattnet. Tillsätt därefter vetemjöl- och saltblandningen.
Steg 2 – knådningen: Knåda degen till den är slät och elastisk. Det bör ta 5-10 minuter.
Steg 3 – Jäsning: Låt degen jäsa under en fuktig duk i ca 40 minuter.
Steg 4 – Gör pizzan: Dela upp degen i 2-3 lika stora delar. Kavla ut och garnera pizzan.Stoppa in högt upp i ugnen på maxvärme.
Klicka här för tips och råd på ingredienser på pizzan.
Hej! I receptet står det inget om olja, men i instruktionerna står det att man ska tillsätta olja. Hur mycket olja ska det vara? 🙂
Hej!
Det var ett slarvfel från min sida. Jag har editerat sidan så att oljan är borta ur instruktionerna. Om man vill tillsätta olja så brukar jag rekommendera att ha ungefär 1 % i förhållande till mjölmängden. Så i det här fallet ungefär 5 gram olja.
Egentligen behöver man inte olja i pizzadegen men det kan vara kul att inkludera det eftersom det dels ger lite smak men sen hjälper också oljan i degen till att ge en finare gyllenbrun kant på pizzan.
Hej, jag förstår inte hur vätskemängden kan bli 62% när det är 540g torra ingredienser men bara 300g vatten?
Hej! Jag förstår att det blir förvirrande, det är jag som har slarvat lite. Jag har inte haft haft med saltet och jästen. När man räknar ut bagarens procent så räknar man övriga ingredienser i förhållande till mjölet. Då blir vattenmängden 62,5 %. Det är den jag har avrundat och använt mig av där det står vätskemängd. Inkluderar man saltet i uträkningen blir vätskemängden istället 61.2 % och om man räknar med jästen blir det 55.5 % vätskemängd. Huruvida jästen ska vara med i uträkningen vet jag faktiskt inte. Min uppfattning är att en deg med 540 gram mjöl och 300 gram vatten känns torrare än en deg med 490 gram mjöl, 50 gram jäst och 300 gram vatten. Därför är inte jästen med i uträkningen. Kanske jäst inte binder vatten på samma sätt som mjöl och därför inte påverkar degen på samma sätt. Jag har tyvärr inget bra svar på det. Receptet är i alla fall uppdaterat så att det står med bagarens procent så blir det förhoppningsvis lite tydligare med hur det ska vara. 🙂
Tusen tack för alla grymma recept.
Alla de jag hittills har testat har blivit succé.