Pizzasallad
Svenskar älskar att ha sallad till sina pizzor och inte vilken sallad som helst utan pizzasallad. Det fina med pizzasallad är att det är enormt enkelt att göra. Det tar inte speciellt lång tid men det kräver dock lite planering för en riktigt bra och god pizzasallad behöver stå och gotta till sig i kylskåpet ett dygn, gärna mer. Så även om det går väldigt fort att göra den så är det bra att planera i förväg så den hinner stå och i kylen i minst ett dygn och bli riktigt god.
Det fina med det här är att de flesta recept på pizzadeg som jag förespråkar ska jäsa i ungefär ett dygn. Så passar man på att göra pizzasalladen i samband med att man förbereder degen så är båda klara samtidigt och man får då en riktigt härlig svensk pizzasallad till sin pizza.
Förberedelser
Se till att ha ett huvud vitkål, olivolja, vitvinsvinäger, salt, peppar och oregano. Det här receptet är hur jag föredrar min pizzasallad. Välj själv vilka ingredienser som passar dins mak och prova dig fram. Man vill gärna mjuka upp vitkålen ordentligt. Jag brukar göra det genom att skålla vitkålen men man kan slå den med en mortel för att mjuka upp den eller att knåda den. Det enklaste sättet att strimla kålen är med en mandolin men det går också bra att använda en osthyvel eller matberedare. Vitkålen mjuknar ju längre den ligger i vinäger och oljeblandningen men jag brukar ändå skålla min vitkål för att påskynda processen lite. Pizzasalladen håller sig sen ungefär en vecka i kylskåpet.
Recept
Ingredienser | Mängd |
---|---|
Vitkål | 1 vitkålshuvud |
Salt | 6 teskedar |
Svartpeppar | 2-4 matskedar |
Olivolja | 1 deciliter |
Vitvinsvinäger | 1 deciliter |
Oregano | 4 matskedar |
Honung | 1-2 matskedar |
Gör Pizzasalladen
Steg 1 – Strimla kålen: Börja med att riva kålen med antingen en mandolin, osthyvel eller matberedare. De olika metoderna ger olika strimlor av vitkålen, använd den metod du tycker är bäst. Jag använder en mandolin.
Steg 2 – Skålla kålen: Koka upp vatten. Lägg den strimlade vitkålen i en bunke och häll i det kokande vattnet. Låt det ligga 2 minuter. Sila bort vattnet med ett durkslag.
Steg 3 – Mät upp ingredienserna: Mät upp Olivolja och vitvinsvinäger i två skålar. Mät upp salt, peppar, oregano och honung.
Steg 4 – Blanda ingredienserna: Häll i olivolja, vitvinsvinäger, oregano, salt, peppar och honung i skålen med vitkålen. Rör runt ordentligt.
Steg 5 – Låt den goa till sig: Nu är pizzasalladen nästan klar. Täck bunken med lock eller plastfolie och stoppa in i kylen. Låt den ligga. Den är redo att börja äta efter 3-4 timmar men ju längre den ligger desto godare. Bästa är att förbereda pizzasalladen dagen innan så att den får ligga i kylen i 24 timmar. Det fina med det är att de flesta bra pizzadegar ska göras ungefär 24 timmar innan man tänker äta också så det är väldigt enkelt att förbereda pizzasalladen i samband med att man gör pizzadegen. Så är allt klart samtidigt dagen efter när man ska äta.
Hej,
Fantastisk site – skulle väldigt gärna vilja läsa lite om dina tankar kring tomatsås. Hur du göra den, vilka råvaror, hur man får den att smaka riktigt mycket tomat etc etc etc etc?
Mvh
Erik
Hej! Jag har faktiskt tänkt att sätta mig i jul och skriva ihop recept för tomatsås, bearnaise och kebabsåser om man vill ha det på pizzan. Ska man följa den napolitanska standarden så är det i stort sett bara salt, peppar och basilika man har i tomatsåsen. När jag gör min egna tomatsås så brukar jag köpa hela skalade tomater som jag mixar tillsammans med några klyftor vitlök, basilika, oregano, salt, peppar och olivolja. Om jag har gott om tid så får det puttra nån timme på spisen men det är ganska ofta den görs helt kall. Min filosofi är att man ska göra det man själv tycker om och gör man pizza hemma så finns det inga regler man måste följa. Till exempel kan jag tänka mig att det skulle kunna vara spännande att ha i lite chili i tomatsåsen för att ge den lite hetta också.
När kommer receptet på kebabsåsen?