Laga pizza i hemmaugn
Det är inte bara mjölet och degreceptet som är viktigt när man vill göra den perfekta pizzan. För att lyckas med en riktigt bra pizza behöver man en riktigt varm ugn.
Äkta napolitansk pizza ska gräddas i ca 480 grader. Vilket är något väldigt få vanliga ugnar man har hemma klarar av. Det innebär att vill man göra den perfekta pizzan kan man behöva köpa en ugn dedikerad för just pizza. Dessa ugnar finns i många olika utföranden så som vedeldade, gaseldade eller elektriska.
Det går att hitta enklare pizzaugnar från någon tusenlapp till riktigt avancerade för tiotusentals kronor.
En guide med vilka pizzaugnar som är riktigt prisvärda och hur man använder riktigt varma ugnar kommer inom kort.
I väntan på det ska jag berätta hur man kan göra så bra pizza som möjligt i sin vanliga hemmaugn.
Gör den perfekta pizzan i din hemmaugn
Vanliga ugnar man har hemma brukar komma upp i 275 grader celcius vilket är på tok för kallt för att göra äkta napolitansk pizza. Men, trots det så kan man få riktigt fina pizzor med luftiga kanter och fantastisk smak i en hemmaugn, det gäller bara att ha rätt teknik.
Steg 1 – Skaffa en pizzasten eller pizzaplåt
En pizzasten fungerar helt okej även om en pizzaplåt är att föredra. En pizzasten kan man få från några hundralappar och uppåt. En pizzaplåt ska vara i rostfritt stål och då får man oftast räkna med en tusenlapp och uppåt beroende på hur tjock den är. Ju tjockare desto bättre (eftersom den kan lagra mer värme).
Steg 2 – Få ugnen så varm som möjligt
Placera pizzastenen eller plåten i ugnen och sätt på maxvärme. Låt den stå minst en halvtimme på maxvärme för att se till att stenen/plåten blir riktigt genomvarm.
Steg 3 – In med pizzan i ugnen
Förbered pizzan så att den är redo att skickas in i ugnen. Sätt gallret som plåten vilar på så högt som det bara går i ugnen. Skicka in pizzan och slå på grillen på ugnen. När grillen är igång så går ugnen lite varmare än vanligt och gör att pizzan gräddas lite snabbare.
Steg 4 – Njut av den perfekta pizzan i en hemmaugn
Nu har du fått en så bra pizza man kan få i en vanlig hemmaugn. Visst är det inte samma sak som om man har en ugn på 480 grader men det kan bli väldigt bra ändå. En sak att tänka på är att när man inte har en så otroligt varm ugn så kan det vara bra att ta något av pizzarecepten där degen har högre fuktighet. Ju kallare en ugn är, desto längre behöver pizzan vara inne i ugnen och desto mer tid har vattnet i degen på sig att dunsta. Så ju varmare ugnen är, desto mindre hinner vattnet dunsta och desto mindre fuktighet behöver degen ha för att ändå bli en väldigt bra pizza. Så när man gör pizza i hemmaugn är det klart fördelaktigt att använda degrecept men drygt 60 % fuktighet.