Mäta upp små mängder jäst
Många av pizzarecepten har väldigt lite jäst. Anledningen är att lång jäsning tar fram mycket smaker i degen och den blir helt enkelt godare om den får jäsa länge. Eftersom man inte vill att degen ska jäsa för mycket och kollapsa måste man därför ha väldigt liten mängd jäst. Att jäsa i kylskåpet är också en bra metod eftersom kylan saktar ned jäsningsprocessen avsevärt.
Det är anledningen till att vi vill ha så lite jäst i många av recepten, helt enkelt för att degen inte ska överjäsa. Så hur ska man göra för att mäta upp rätt mängd jäst om man inte har en brevvåg med exakthet på en tiondels gram?
Det finns några smarta metoder för att få fram rätt mängd jäst även om man inte har någon våg. Det kanske enklaste sättet är att blanda ut en mängd jäst med vatten först. Låt oss till exempel anta att vi inte har någon våg alls utan bara ett de vanliga köksmåtten, deciliter, matsked, tesked och kryddmått.
Lös upp jäst i vatten-metoden
Säg att det i receptet står 0,5 gram jäst och vi inte har någon möjlighet att mäta det. Då kan vi ta en förpackning med färsk jäst som väger 50 gram. Lös upp hela jästen i en 5 deciliter vatten. Är det helt upplöst och blandad med vattnet så vet vi att eftersom vi har 50 gram jäst i 500 gram vatten så har vi 5 gram jäst i 50 gram vatten och i 5 gram vatten har vi 0,5 gram jäst. vi har 10 gram jäst per deciliter vatten. Så ska vi ha till exempel 0,5 gram jäst så får vi ta 5 milliliter vatten. Vilket passande nog är 1 tesked. Vi tar då bort en tesked vatten från receptet och häller i en tesked av vatten och jästblandningen. På så sätt har vi fått exakt rätt mängd vatten och jäst utan att ha en våg.
Skulle vi istället behöva 0,7 gram jäst så blir det då 7 milliliter vatten och det skulle innebära att vi får ta 1 tesked och 2 kryddmått.
- 1 kryddmått = 1 milliliter
- 1 tesked = 5 milliliter
- 1 matsked = 15 milliliter
Tårtbitsmetoden
Den här metoden är mycket mindre exakt än att mäta med vatten. Den är dessutom bäst när man faktiskt har en våg som klarar några grams noggrannhet så man kan mäta upp 5 gram men att den inte klarar av 0,5 gram. Det man kan göra då är att man mäter upp 5 gram jäst (det går så klart att göra med 50 gram också om man nu inte har någon våg och inte vill använda lös upp jäst i vatten-metoden) och sedan tar man en bred kniv eller sin degskrapa eller liknande och pressar på jästen så att den blir platt. Den kommer också naturligt att bli ganska rund när man pressar på den. Man tar då och och gör ett tvärsnitt över jästen på höjden och diagonalen. Man har då fått 4 tårtbitar. Tog man ett helt paket med 50 gram jäst väger varje tårtbit 12,5 gram. Lyckades man väga upp 5 gram så väger varje bit ungefär 1,25 gram.
Detta är en otroligt bra resurs för en nybörjare som mig själv. Har precis påbörjat min första jäsning enligt denna guide (ska gör Napolitansk pizza, är det tänkt) och än så länge känns degen bättre än mina tidigare försök.
En liten grej bara angående jästen, eftersom du nämner att det är viktigt att få rätt mängd. Om du lägger i 50 gram jäst i 500g vatten får du en blandning som väger 550g (varav 50g är jäst). Om du då tar en ml av denna blandning så får du inte 0,5g jäst, utan 0,55g. Det man borde göra är att väga upp 450g vatten, och tillsätta 50g jäst. Då får du en blandning med 1 del jäst, till 9 delar vatten. En ml av denna blandning (alltså 500g/1000) innehåller då 0,5g jäst. Jag vet inte om detta förändrar receptet för mycket, och då kanske det är onödigt att ändra det, men ville bara påpeka detta.
Hur ser du på att använda torrjäst?
Ett paket torrjäst (14g) ska motsvara 1pkt färsk jäst (50g) enligt paketet. Jag fick jag det till att man ska använda 28% torrjäst av vikten i färsk jäst.
0,25g färsk jäst motsvarar alltså typ 0,07g torrjäst. Så sjukt lite alltså! Vattenmetoden kanske fungerar även för torrjäst? Annars får man nästan börja räkna korn.
Tack för en bra sajt!
Hej! Har du eller någon erfarenhet av att använda surdeg istället för köpejäst?