Pizza med durumvete på 60 minuter

Med det här receptet är din pizza med durumvete redo att gräddas på 60 minuter.
Teknisk data
- 62 % vätskemängd
- Total tid: 1 timme
- Aktiv tid: 20 minuter
- Räcker till 2-3 pizzor
- Maxtemperatur i ugnen
Recept
| Ingredienser | Mängd | Bagarens procent |
|---|---|---|
| Vatten | 300 gram | 62,5 % |
| Salt | 10 gram | 2 % |
| Färsk jäst | 50 gram | 10,5 % |
| Vetemjöl special | 300 gram | 62,5 % |
| Durumvete | 180 gram | 37,5 |
Gör degen
Se till att ha alla ingredienser och värm upp vatten till 35-37 grader.
- Blanda ingredienserna – Blanda salt, vetemjöl och durumvetet. Lös upp jästen i vattnet och tillsätt därefter mjöl- och saltblandningen.
- Knåda – Knåda tills degen är slät och elastisk, ca 5-10 minuter.
- Gör pizzan – Dela upp degen i 2-3 lika stora delar, kavla ut och garnera pizzan. Sätt den högst upp i ugnen på maxvärme.
Receptet står i vikt. Har man inte tillgång till en våg kan man omvandla vikt till mängd. Klicka här för att få en tabell som berättar hur mycket en deciliter av respektive ingrediens väger.
Klicka här för tips och råd på ingredienser på pizzan.
5 thoughts on “Pizza med durumvete på 60 minuter”
Comments are closed.

Hej! I receptet står det inget om olja, men i instruktionerna står det att man ska tillsätta olja. Hur mycket olja ska det vara? 🙂
Hej!
Det var ett slarvfel från min sida. Jag har editerat sidan så att oljan är borta ur instruktionerna. Om man vill tillsätta olja så brukar jag rekommendera att ha ungefär 1 % i förhållande till mjölmängden. Så i det här fallet ungefär 5 gram olja.
Egentligen behöver man inte olja i pizzadegen men det kan vara kul att inkludera det eftersom det dels ger lite smak men sen hjälper också oljan i degen till att ge en finare gyllenbrun kant på pizzan.
Hej, jag förstår inte hur vätskemängden kan bli 62% när det är 540g torra ingredienser men bara 300g vatten?
Hej! Jag förstår att det blir förvirrande, det är jag som har slarvat lite. Jag har inte haft haft med saltet och jästen. När man räknar ut bagarens procent så räknar man övriga ingredienser i förhållande till mjölet. Då blir vattenmängden 62,5 %. Det är den jag har avrundat och använt mig av där det står vätskemängd. Inkluderar man saltet i uträkningen blir vätskemängden istället 61.2 % och om man räknar med jästen blir det 55.5 % vätskemängd. Huruvida jästen ska vara med i uträkningen vet jag faktiskt inte. Min uppfattning är att en deg med 540 gram mjöl och 300 gram vatten känns torrare än en deg med 490 gram mjöl, 50 gram jäst och 300 gram vatten. Därför är inte jästen med i uträkningen. Kanske jäst inte binder vatten på samma sätt som mjöl och därför inte påverkar degen på samma sätt. Jag har tyvärr inget bra svar på det. Receptet är i alla fall uppdaterat så att det står med bagarens procent så blir det förhoppningsvis lite tydligare med hur det ska vara. 🙂
Tusen tack för alla grymma recept.
Alla de jag hittills har testat har blivit succé.