Pizzaugn
Är man intresserad av att baka pizza har man antagligen koll på att det finns dedikerade pizzaugnar till hemmet att köpa. Alla vet kanske inte exakt vad det är för fördelar med en riktig pizzaugn så det ska vi gå igenom här.
Varför ska man en riktig pizzaugn?
Den största skillnaden mellan en riktig pizzaugn och en hemmaugn är temperaturen. En pizzaugn blir mycket varmare än en vanlig ugn och det påverkar slutresultatet otroligt mycket.
Hur varm är en pizzaugn?
En bra pizzaugn kan nå temepraturer uppåt 500 grader. En bra hemmaugn klarar 275 grader vilket innebär att en pizzaugn nästan blir dubbelt så varm. När man gör en pizza i en riktig pizzaugn ska den gräddas nånstans mellan 60-90 sekunder. När man bakar en pizza i en hemmaugn ska man vara glad om den är klar på fem minuter. Men det är inte bra tidsåtgången som skiljer. Resultatet skiljer också väldigt mycket. Faktum är att hur varm ugnen man ska grädda pizzan i även påverkar hur mycket mjöl i förhållande till vatten man ska ha i degen.
Olika typer av pizzaugnar
Pizzaugnar kommer i flera olika utföranden. Det absolut viktigaste är att ungen klarar att bli 480-500 grader. Så länge ugnen når den temperaturen så kan man välja den ugnstyp som passar dig bäst. Här kommer vi gå igenom de olika typer som finns samt lista för- och nackdelar med respektive typ.
Vedeldad pizzaugn
Det här är ferrarin av pizzaugnar. Mer autentiskt än så här blir det inte. Vedeldade ugnar har i regel lätt att nå den önskade temperaturen, röken från veden ger pizzan än härligt lite rökig arom och kanterna får det fina leopardmönstret som en riktig napolitansk pizza ska ha.
Gasoleldad pizzaugn
En annan väldigt bra typ av pizzaugn är den som man värmer upp med gasol. Det går snabbt att få upp värmen i en pizzaugn som går på gasol och det är enkelt att justera temperaturen om det skulle bli för varmt.
Pizzaugn som går på el
Pizzaugnar som går på el är också otroligt smidiga. Man behöver varken gasol eller ved för att köra ugnen och man kan använda den inomhus i lägenheter och villor. Däremot kan det vara svårt för eldriven pizzaugn att nå temperaturer på 480 grader om det inte är en väldigt välisolerad ugn eller om den har så mycket kraft att det krävs en 3-fastkontakt för att ansluta den.