Allt om pizza

Alla recept

  • AlltOmPizza tipsar (10 timmar)
  • Pizza 250 grader (10 timmar)
  • Napolitansk Pizza (24 timmar)
  • Pizzeria-Pizza (24 timmar)
  • Svensk Pizza (24 timmar)
  • Frank Pinello (1-48 timmar)
  • Snabb-Pizza (60 minuter)
  • MatGeek (45 minuter)
  • Calzone (10 timmar)
  • Durum-Pizza (60 minuter)
  • Vitos Recept (8 timmar)
  • AVPN (8 timmar)
  • Landgång (24 timmar)
  • K.I.S.S recept (24 timmar)

Tips och råd

  • Pizzaugn
  • Mjöl – Viktig information
  • Omvandlingstabell
  • Mäta upp jäst
  • Vad ska jag ha på min Pizza?
  • Laga pizza i hemmaugn

Sås och sallad

  • Pizzasallad

Om AlltOmPizza.se

Den här sidan är skapad för att det inte finns en enda riktigt bra sida om pizza på svenska på nätet. Det finns mängder av recept på pizzadegar om man googlar men nästan alla dessa recept är ganska dåliga, framtvingade och tar inte fram det vackra i pizzan.

Det är mer eller mindre recept på vanligt bröd som man gör platt och lägger tomatsås och andra tillbehör på.

Målet och tanken med den här sidan är att gå in på djupet och verkligen lära alla som är intresserade att göra riktig högkvalitativ och riktigt riktigt god pizza. Allt hemma i sitt eget kök till bråkdel av priset jämfört med att gå ut och köpa en pizza som varken är lika god eller näringsrik.

MatGeeks Pizzarecept (45 minuter)

Det här receptet kommer från MatGeeks youtubekanal. Han har två videos där han lagar pizza och av ingredienserna att döma är det samma recept i båda filmerna. Länk till filmerna hittar ni här:
MatGeek recept 1
MatGeek recept 2.

Gillar ni matlagning och lite teori bakom det man lagar så kan jag rekommendera er att följa hans kanal. Det är bra, informativ och stundvis underhållande information man får lära sig där.

Vanligtvis är jag ganska negativ till degar som inte tillåts jäsa ordentligt. Med ordentligt menar jag uppåt 24 timmar. Men även om min filosofi är att man ska planera sin pizza i förväg och göra degen dagen innan man tänker äta pizza och då ha gott om tid att låta den mogna så måste man också vara öppen för att inte alla har samma inställning.

Därför tog det ett ganska långt tag innan jag provade MatGeeks recept och jag måste säga att det faktiskt är helt okej. Så har man inte möjlighet att förbereda degen ett dygn innan och vill slänga ihop en god pizza på bra deg bara någon timme före måltiden, ja då är det här receptet faktiskt förvånansvärt bra.

Teknisk data

  • 66 % fuktighet
  • Total tid: 45 minuter
  • Aktiv tid: 15 minuter
  • Räcker till 3-4 pizzor
  • Maxtemperatur i ugnen.

Förberedelser

Se till att ha ingredienser hemma och till hands. Det här receptet är ett enkelt recept som baserar sig på vanligt vetemjöl så man behöver inte leta efter några speciella mjölsorter. Värm vattnet så det blir ljummet.

Recept

Receptet står i vikt och bagarens procent. Har man inte tillgång till en våg kan man omvandla vikt till mängd. Klicka här för att få en tabell som berättar hur mycket en deciliter av respektive ingrediens väger.

IngredienserViktBagarens procent
Vatten250 gram55,5 %
Salt3 gram0, 6 %
Olivolja45 gram10 %
Färsk jäst25 gram5,5 %
Vetemjöl450 gram100 %
Socker4.5 gram1 %

Baka Pizzadegen

Steg 1 – Blanda ingredienserna: Börja med att väga upp alla ingredienser. Lös upp jästen i det ljumna vattnet. Häll i olivoljan i vattnet. Blanda mjöl, salt och socker och häll i det i vattnet.

Steg 2 – knådningen: Blanda ordentligt och knåda till degen är slät och inte klibbar.

Steg 3 – Vila degen: Täck skålen med plastfolie eller lock och låt den vila i 5-6 minuter.

Steg 4 – Andra knådningen: Ta ut degen ur skålen och knåda igenom den ordentligt igen.

Steg 5 – Jäsningen: Lägg tillbaka degen i bunken och täck med en fuktig handduk. Låt jäsa tills den nått dubbel storlek. Lite beroende på hur varmt det är och hur mycket jäst man hade i så tar det mellan 30-60 minuter

Steg 6 – Gör pizzan: Ta ut degen ur bunken och dela upp den i 3-4 jämnstora bitar. Rulla bitarna till bollar och antingen så kavlar man sedan ut dem, eller låter dem vila ett par minuter och man kan sedan trycka ut dem med händerna som man “ska” göra med riktiga pizzor.

På med toppingen man vill ha och in i ugnen på högsta möjliga värme, under förutsättning att ugnen inte når över 480 grader. Klarar den sådana temperaturer så sätt den på 480, annars bara maxtemp som brukar ligga på runt 250-300 grader på vanliga ugnar.

×

Log In

Forgot Password?

Not registered yet? Create an Account