Allt om Pizzas rekommendation (10 timmar)
Det här receptet är helt baserat på receptet i boken “Pizza Napoletana – Jakten på en fulländad Napolitansk pizza i hemmaugn, ombyggd grill och vedugn“. Deras recept har en tillagningstid på ca 24 timmar. Här har vi ökat jästmängden och pizzan går därför lite snabbare att göra.
Det bästa med det här receptet är att man inte behöver knåda degen. Istället använder man sig av en metod som kallas autolys vilket innebär att degen “vilar sig i form”. Mer om det nedan.
Teknisk data
- 65 % fuktighet
- Total tid: ca 10 timmar
- Aktiv tid ca 40 minuter
- Räcker till: ca 6 pizzor
- Maxtemperatur i ugnen
Förberedelser
Se till att ha alla ingredienser och det skadar inte att ha lådor att stoppa degbollarna i. En bra våg så man kan mäta upp jästen är också bra.
Det kan också vara bra att ha en våg med 0.1 gram som exakthet. 0.01 gram är ännu bättre men sådana brukar bli lite dyrare.
Recept
Receptet står i vikt. Har man inte tillgång till en våg kan man omvandla vikt till mängd. Klicka här för att få en tabell som berättar hur mycket en deciliter av respektive ingrediens väger.
Ingredienser | Mängd | Bagarens Procent |
---|---|---|
Vatten | 660 gram | 66 % |
Salt | 25 gram | 2.5 % |
Färsk jäst | 5 gram | 0.5 % |
Mjöl | 1000 gram | 100 % |
Baka pizzadegen
Steg 1 – Blanda vatten och salt: Häll upp vattnet i en bunke. Vattnet ska vara i rumstemperatur. Häll i saltet och rör runt till allt salt lösts upp.
Steg 2 – Jästen: I med jästen och se till att även den löser sig.
Steg 3 – Blanda mjölet: Häll ned att mjöl i bunken och blanda runt med handen så att mjölet och vattnet blandar sig ordentligt. När du inte längre har några torra mjölbitar utan allting har gått ihop i till en klumpig deg så lämnar du den i bunken med en handduk över i ca 30 minuter. Eftersom vi i det här receptet använder oss av autolys så knådas det inte mer än så här. Exakt vad autolys är går det att läsa om på nätet men kortfattat så binds degen och vattnet och glutentrådarna bildas när den ligger och vilar.
Steg 4 – Vik degen: Efter ca 30 minuter kan du lägga ett tunnt lager mjöl på bordet och ta ut degen och vik den 4-5 gånger. När du vikt degen 4-5 gånger så lägg tillbaka den i bunken och på med bakduken igen. Låt nu degen vila 15-20 minuter och upprepa sedan vikningen. Gör det här 3-5 gånger beroende på hur slät du vill ha degen. Eftersom det här receptet har lite kortare jästid än originalreceptet så kan man behöva vika ett par gånger extra vilket gör att det kan behövas upp till 5 gånger innan degen börjar bli tillräckligt slät och fin. Efter sista vikningen så låter man degen vila ytterligare 20 minuter och går sedan in på steg 5.
Steg 5 – Gör pizzabollar: Gör pizzabollar av degen och lägg på en plåt eller i bunke och täck med lock eller plast. Låt jäsa i ytterligare ca 8 timmar i rumstemperatur. Hur lång jästiden blir beror på hur varmt det är. Under varma sommardagar kommer det här gå snabbare och på vintern lite längre tid. Vet man med sig att det är väldigt varmt så minska jästmängden lite.
Steg 6 – Gör pizzan:Baka därefter ut bollarna till pizzor, ha på önskade ingredienser och in i ugnen. Klicka här för tips och råd på ingredienser på pizzan.
Gör en bättre pizza i din vanliga ugn
Steg 1: Värm upp ugnen: Sätt ugnen på maxvärme. Har du en pizzasten så ska den också värmas upp i minst 30 minuter.
Steg 2: Förbered pizzan: Ta fram degen och baka ut den som vanligt.
Steg 3: Toppingen del 1: Ha bara på lite tomatsås på pizzan och pensla försiktig kanten med lite olivolja.
Steg 4: Grädda pizzan del 1: Stoppa in pizzan med bara tomatsås i ugnen i ungefär 2 minuter.
Steg 5: Toppingen del 2: Ta ut pizzan efter två minuter och ha på resten av toppingen och stoppa sedan tillbaka den i ugnen.
Steg 6: Grädda pizzan del 2: Låt pizzan gräddas ytterligare några minuter tills den har fått en fin färg på kanterna och osten är smält.
Steg 7: ÄT!
Kommentarer om det här receptet
Det här med att slippa knåda degen så extremt mycket är ett stort plus. Autolysen fungerar egentligen bättre när man låter degen jäsa längre som i originalreceptet. Vi har dock kommit fram till att det går bra att göra det här lite kortare exemplet även om det inte blir riktigt lika bra så duger det gott för de allra flesta.
Om man älskar att baka pizza kan det också vara värt att investera i en ugn som blir riktigt varm. Till exempel Ooni Koda 16 är ett bra exempel. Den går på gas och går fort att värma upp och det är ganska lätt att justera värmen.
Lycka till!